10 tips til uteaktiviteter

Her gir DNT deg ti tips til uteaktiviteter med barna:

1. Trolltur i skogen: Ta med kamera og se hvordan stubber, trær og tuer kan ligne troll, og påvirkes av lys og skygge. Finn masse mose og plasser på hodet. Pynt med pinner og blader, og lag trollunger, trollpappaer – og mammaer.

2. Bærtur: Matsanking er spennende, og bærtur er ekstra velsmakende og sunt, for bærene er proppfulle av gode næringsstoffer. Plukk i en kopp og spis det opp. Eller ta med noe tilbake, så flere kan få smake, og spis som dessert eller i en kake? Blåbær, multer, tyttebær, bjørnebær? Namm!

3. Besøk en ubetjent hytte: Søk på ut.no og finn DNT-hyttene som ligger nærmest deg, eller som er lett tilgjengelige med tog, buss eller bil. Gjevilvasshytta, Ivarsbu, Sæteren Gård, Åkersætra, Olalia m. fl. er spesielt godt egnet for barn. Og la barna bestemme turmiddagen og litt av turprovianten.

4. Krabbetur: Er du ved sjøen og kan fiske strandkrabber med barna er lykken nær. Med blåskjell som agn, er du garantert en krabbe eller ti på klypekroken. La barna fylle en bøtte/balje med sjøvann, sand, steiner, tang og annet. Husk å sende fangsten uti igjen, så de kan bli morgendagens krabber.

5. DNT-tur: De arrangerer familiecamper, hverdagsturer og helgeturer og mye av dette er enkelt, gratis og åpent for alle. Se www.dnt.no/aktiviteter/ for mer informasjon.

6. Turbingo: Lag et ark med bilder av ting dere kan se på turen (ulike trær, blomster, bekk, vann, hytte, turskilt, ekorn, fugler og kanskje en sjokolade?). Barna krysser av når de ser de ulike tingene.

7. Vennetur: Inviter venner, familie, barnebarn, naboer m. fl. med på nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet, f.eks. via ut.no. Ta med mat og drikke – og lek sammen.

8. Gjør-noe-nytt-tur: Legg badeturen til et nytt sted, og kombiner med en å sykle eller gå til og fra. Google klatring og padling? Mange padleklubber leier ut kano for en time eller tre. Klatreparker og klatrevegger for ulike nivåer finnes mange steder, eller test klatring inne.

9. BarkebåtBoogie: Gå til en bekk, strand eller en stor dam, og lag barkebåter. Finn furubark, bor et hull, ha en pinne som mast og papir eller blader som seil. Gi båtene navn og ha seilas. Lag historier om båtene. Hvor kommer de fra og hvor skal de på eventyr?

10. Fisketur: Vet du hvor fisken biter best? Undersøk gjerne agn og lokale fiskeplasser med kjentfolk, eller dra på tur med en som har fiskelykke. Ingen ting smaker vel bedre og er mer stas enn aldeles fersk, nystekt og selvfisket til middag? Skitt fiske!

Tipsene er gitt av Den Norske Turistforeningen.