20 gøyale 17.mai leker og konkurranser for hele familien

17.mai er en dag for lek og moro, for små og store! Å arrangere de tradisjonelle lekene på hjemmebane; om det er i stua, i hagen eller i bakgården, trenger ikke være spesielt vanskelig eller ta mye plass. Det er alltid hyggelig å gi alle deltakere et diplom for innsatsen, her kan du skrive ut diplom 😊

Vi har noen tips til enkle og gøyale leker til hele familien:

 1. Sekkeløp – Alle deltagerne stiller seg i hver sin sekk og skal hoppe så fort de kan fra start til målstreken. Førstemann i mål! Sekkeløp er en enkel lek der deltakerne stiger opp i en striesekk eller søplesekk, holder denne ved hoften og hopper så fort fra startstreken til målstreken.

 1. Potetløp – er en morsom lek der to eller flere deltakere løper om kapp samtidig som de balanserer en potet i en skje. Den som kommer først i mål uten å ha mistet poteten, vinner løpet. Hvis du vil grise det til litt, kan du bytte ut poteten med et egg.

 

 1. Ball i bøtte – Hent fram vaskebøtta, sett den på bakken eller heng den i et tre. Bruk tennisballer eller kongler og prøv å treffe bøtta med så mange som mulig. Denne leken kan tilpasses alder i forhold til vanskelighetsgrad. De største barna kan kanskje treffe bøtta på litt lengre avstand enn de minste.

 

 1. Tautrekking – Tautrekking er en morsom aktivitet der voksne og barn kan være på samme lag. Lag en strek eller en markering på plenen og del inn i to omtrent jevngode lag. Hvert lag tar tak i sin ende av tauet og drar til et av lagene blir trukket over streken. Vinnerlaget blir kåret etter tre runder.

 1. Trillebårløp – I dette løpet kjører vi ordentlig trillebår. I trillebår er det en «sjåfør» og en «passasjer». Passasjerene tar plass i trillebåren og sjåføren så fort den kan fra ett sted til et annet. Her gjelder det å holde balansen samtidig som man må få opp farten. Den som kommer først over målstreken, vinner.

 

 1. Ringspill – Perfekt til lek og konkurranse for store og små. Man kan spille to eller flere mot hverandre. Ringspill består av fem pinner som montert på et kryss av tre eller plast, samt fire ringer. De ulike pinnene har forskjellig poengsum, og målet er å få ringen over pinnen. Har du ikke et ringspill liggende kan dere kast ringer på flasker. Sett opp brusflaskene i en trekant, og juster kasteavstanden etter deltagernes alder.

 1. Kast piler på ballonger – Blås opp ballonger og kast dartpilene på dem. Ved å gi ballongene forskjellige poengsummer, gjør du spillet enda mer spennende.

 

 1. Kakeduell – Dette er kanskje ikke den leken du gjør tidligst på dagen da den kan forårsake en del … tja, søl. Sett noen kakestykker på et fat. På signal fra personen som styrer leken, skal deltakerne spise opp kakestykkene på fatet sitt så fort de kan – med armene på ryggen.

 1. Flasketuten peker på – Dette er en klassiker som kan lekes både ute og inne. Deltakerne sitter i en ring og en flaske legges i midten. For deltakeren snurrer flasken rundt, må han eller hun finne på ting som «den som flasketuten peker på» skal gjøre. Bare fantasien setter grenser og tingene de skal gjøre, kan varieres ut ifra alder.

 

 1. Haleleken – Alle deltagere får utdelt en hale som festes til buksen, og det er «alle mot alle». Målet er å få snappet til seg så mange haler som mulig før alle andre, så her lønner det seg å være rask.

 

 1. Rockeringkonkurranse – Hent fram rockeringen og la barn og voksne konkurrere om å rocke lengst mulig. For å øke vanskelighetsgraden litt, kan du også utfordre deltakerne til å rocke mens de gjør noe annet, for eksempel strekke hendene i været eller drikke fra en kopp med vann. Den som rocker lengst, vinner.

 

 1. Slå i spikeren – Hvem er raskest til å slå ned en spiker? Legg frem tykke planker og en hammer til hver deltager, så er det om å gjøre å slå med færrest slag. Enkelt og greit.

 

 1. Stylter – Finn en passe lang løype utenfor huset og marker start og mål. Hvem er raskest på stylter?

 

 1. Kaste på blikkboks – Stable boksene i en pyramide, kast så hardt du klarer og se hvor mange bokser som faller. Klarer noen alle? Å kaste ball på blikkboks er noe de fleste kjenner igjen. Finn fram for eksempel 10 bokser, og stable dem i en pyramide. Kast så hardt og målrettet du kan og se hvor mange bokser som velter. La for eksempel hver deltaker få tre kast fra en avstand som passer alderen. Hvis du markerer alle boksene med tall, kan du lure inn litt matematikk også når barna må regne ut poengsummen.

 1. Svampkast – En fuktig og morsom lek. Svampkast er en fuktig og morsom lek. Du skjærer et hull i en stor plate og lar barn og voksne bytte på å stå bak platen med hodet i hullet. Det er om å gjøre å treffe den stakkars utvalgte i ansiktet med en våt svamp, og den som treffer blink, vinner.

 

 1. Blindefotball – I blindefotball trener du hovedsakelig lattermusklene. Du trenger mange nok bind som deltakerne skal ha foran øynene, et egnet området med to mål, for eksempel en fotballbane eller en hage, og en ball. Alle spillerne får bind foran øynene, unntatt keeperne som skal se og rope hvor ballen og medspillere er. Poenget er å prøve å vite når ballen nærmer seg deg, og score mål, selvfølgelig.

 

 1. Limbo – Utfordrende og gøyalt. Hent frem vaskekosten eller en pinne og bytt på å holde. Barn og voksne går under pinnen ved å bøye ryggen bakover. Den som kommer nær pinnen eller kosteskaftet, er ute. Pinnen senkes etterhvert lavere og lavere, og den som bøyer seg lengst ned, vinner. Hvis du setter på litt musikk, blir det topp stemning!

 

 1. Bro, bro brille – Du husker sikkert «Bro, bro brille» – sangleken der to barn (eller voksne!) stiller seg mot hverandre, tar hverandres hender og løfter de slik at de danner en bro. Alle stiller seg på rekke og går etter hverandre under broen mens de synger. Mot slutten av sangen, fanges en av deltakerne, og leken avsluttes vanligvis med en skikkelig drakamp!

 

 1. Stolleken – Leken begynner med at et antall mennesker danser eller går i ring rundt et mindre antall oppstilte stoler mens det spilles musikk, enten av en musikant eller fra et lydopptak. Når musikken uten forvarsel stopper, må alle finne en sitteplass så fort de kan. De som ikke får sitte på et eget sete, er ute av leken. For hver runde fjernes én stol, slik at det alltid er for få sitteplasser, vanligvis én færre enn antall deltakere. Den som til slutt får sitte på den siste stolen, har vunnet leken.

 1. Fiskekonkurranse – Denne er en garantert vinner som alle barn synes er morsom. Heng opp et forheng/teppe omtrent 1,5 meter over bakken i døråpningen til et rom (det er viktig at barna ikke klarer å se over). Barna stiller seg i kø med en improvisert fiskestang som de «fisker» med etter tur. Bruk f.eks. hyssing som snøre, og en klesklype som krok. På andre siden av forhenget sitter en voksen med en godtepose pr. barn. Napp litt i snøret når posen er festet til kroken, og la barna dra inn storfangsten.