20 morsomme sommeraktiviteter

Morsomme aktiviteter trenger ikke å koste så mye og det finnes flust med aktiviteter man kan finne på sammen med de yngste. Sommerferien er en ypperlig tid til å skape gode minner sammen med barna. Her er 20 ting du kan gjøre sammen med barnet ditt i sommer:

 1. Turbingo på 1,2,3 – Finn flest mulig eller et bestemt antall av tingene som er tegnet eller skrevet på arket. Sett kryss for hver ting du finner. Den som finner riktig antall ting først, eller kan krysse av flest funn først er Bingovinner
 2. Fisking – Vet du hvor fisken biter best? Undersøk gjerne agn og lokale fiskeplasser med kjentfolk, eller dra på tur med en som har fiskelykke. Ingen ting smaker vel bedre og er mer stas enn aldeles fersk, nystekt og selvfisket til middag? Skitt fiske
 3. Småkrypsafari – Du finner de under steiner, i jorda og i trærne. Et lite univers av krypdyr og insekter som dere kan se nærmere på. Ta med plastbokser med lokk på tur. Lag små huller i lokkene om dere skal gå langt og ha med fangsten hjem i igjen. Gi barna i oppgave å finne så mange forskjellige arter som mulig til boksen sin.
 4. Krabbetur – Er du ved sjøen og kan fiske strandkrabber med barna er lykken nær. Med blåskjell som agn, er du garantert en krabbe eller ti på klypekroken. La barna fylle en bøtte/balje med sjøvann, sand, steiner, tang og annet. Husk å sende fangsten uti igjen, så de kan bli morgendagens krabber.

 1. Finn og tørk blomster – Ta en tur ut i skog eller mark og se på alle de vakre sommerblomstene. Ta noen av dem med dere hjem og tørk dem – enten ved å henge dem opp-ned eller å presse dem i en bok.
 2. Telttur – Man trenger ikke dra langt for at barna skal se på en telttur som et stort eventyr! Det skal ikke mye til for at en teltovernatting blir en stor suksess, og man trenger faktisk ikke å sette opp teltet lenger unna enn i egen hage, eller bak huset et sted.
 1. Sykkeltur – Med sykkel kommer du langt, og kan utforske nye områder. Ta med badedrakt og utforsk en ny badeplass, eller ta en tur til nærmeste by eller tettsted og oppfør deg som en ekte turist. Se stedet med nye øyne og oppdag de skjulte hemmelighetene!
 2. Besøk alle lekeplassene i området – Barna elsker lekeplasser! Gå på oppdagelsesferd for å finne nye lekeplasser i området der dere bor. Ta med matpakke og drikke, for dette kan fort ta hele dagen.

 1. Skattejakt – La barna lete etter noe du vet er i hagen, eller lag gåter som de skal finne ut av. Du kan også lage et skattekart til barna, eller la barna være med og lage kart til hverandre. Tenk hvor mye gøy dette kan bli!
 2. Papirfly-race – Lag ulike typer papirfly, og ha en konkurranse om hvilke fly som klarer å fly lengst. Ulike typer fly har forskjellige egenskaper. Utforsk! La også barna tegne og dekorere flyene.

 1. Lag deres egen vannsklie – Finn en liten nedoverbakke og legg et plastikkunderlag. Bruk vannslange eller vannspreder til å la vannet renne nedover, og vips så har du en egen vannsklie. Går det litt sent, kan du bruke litt såpe også for å få mer fart.

 1. Vannballongpiñata – Fyll ballonger med vann, heng dem opp med hyssing på en gren. Finn pinner til å slå på dem med. Her kan dere også lage en konkurranse ut av det, med flere ballonger om gangen.
 2. Lag din egen vulkan og rakett – Mange spennende eksperimenter er veldig enkle å gjennomføre, og krever få ingredienser. Få inspirasjon til å lage vulkan og rakett, men også flere andre spennende eksperimenter hjemme.
 3. Lær et magisk triks – Barn elsker hemmeligheter og å lære nye ting. Hvorfor ikke prøve trylling? Du kommer langt med ei tryllebok som du låner på biblioteket – og kanskje en kortstokk.oppdagelsesferd
 4. Lag og fly en drage – Det er både lett og gøy å lage en enkel drage. Ekstra moro er det at du kan gå ut og bruke den med en gang den er ferdig. Du kan bruke noen helt tynne kvister til rammen. Videre kan du bruke plastposer, stoff eller tynt papir på dragen. La barna dekorere den.
 1. Vannballongkrig – Finn fram små ballonger og fyll dem med vann – det er duket for vannballongkrig. Dette er en aktivitet du garantert kan gjenta flere ganger i løpet av sommeren, og det er en deilig måte å kjøle seg ned på i varmen.
 1. Piknik – Barna elsker å gå på piknik. Er det ikke utrolig hvor mye bedre formiddagsmaten smaker når de er i godt selskap, og i tillegg får gå ut til et nytt sted? Barna kan ha piknik alene i nærmiljøet, eller hele familien kan gå ut sammen. La barna være med og lage til maten dere skal ha med. Kanskje velger dere ett tema for hver piknik?
 2. Krittkunst –Har du lekekritt til ungene, kan de få utfolde seg med tegning på asfalten. Det er masse gøy, og kan lett spyles vekk etterpå. Men det trenger ikke være bare små kunstverk. Klassiske hinkespill som paradis går aldri av moten.
 3. Lek i regnet – Kle på dere støvler og regntøy alle sammen og hopp i sølepytter sammen med barna. Hvem finner den største sølepytten, hvem lager det største plasket og hva ligner sølepyttene på? Barna kommer til å elske det, og kanskje synes du det er morsomt også.

 1. Bli med ditt lokale Barnas Turlag på tur:

Barnas Turlag er et tilbud til barnefamilier i nærområdene, og de arrangerer mange familieturer på kveldstid og i helger. Disse er i motsetning til mange av overnattingsturene, som regel helt gratis og åpne for alle. Sjekk aktivitetkalenderen til Den Norske Turistforening.