Barn som får bitter mat, spiser mindre søtt senere i livet

Barn som har lært seg å like mat med bitter smak, velger i større grad mat som smaker mindre søtt senere i livet, viser forskning.

Flertallet av norske barn spiser mer sukker enn de har godt av. Nå ser det ut til at det kan lønne seg å introdusere dem for bitre matvarer tidlig i livet. Frida Felicia Vennerød-Disen har forsket på barn og smakspreferanser i regi av Nofima og Universitetet i Oslo, kan vi lese om på Utdanningsnytt.no.

Preferanse for søt saft og sjokolade

I prosjektet tok Vennerød-Disen for seg 155 barnehagebarn, og undersøkte hvor søte ting de likte ved fireårsalderen og frem til de fylte seks. Mer konkret undersøkte hun hvor søt saft og sjokolade barna foretrakk, i tillegg til smaksfølsomheten deres.

– Vi så at seksåringer vil ha ting som er enda søtere enn fireåringene. Da barna var seks år trengte de høyere sukkerinnhold for å kjenne søthet enn de gjorde som fireåringer. De som fikk mye søtt, var også de som ville ha de søteste tingene, sier Vennerød-Diesen til Utdanningsnytt.no.

Tilvenning til bitre smaker

Fordi vekster i naturen kunne være giftige hvis de smakte bittert, har evolusjonen gjort oss disponert for å avvise bitter smak. Søt mat har derimot vært trygt og energirikt. Barn flest foretrekker søte ting, men gjennom tilvenning kan også de lære seg å sette pris på bitre smaker. Barn kan gjerne bli introdusert for oliven, mørk sjokolade og valnøtter. Da øker sjansen for at de vil få en større preferanse for mindre søte ting senere i livet.

– I Norge der vi har overflod av mat, må en trene barn til å spise mindre søtt, sier Vennerød-Disen. 

 

 

Foreldre og barnehager avgjør

Foreldrenes valg har størst betydning for hvor mye søtt barn foretrekker, men også barnehagene er viktige fordi de har muligheten til å utligne sosiale forskjeller. Matvaner blir etablert i barneårene, og et norsk barn spiser i gjennomsnitt 3000 måltider i barnehagen.

Frida Felicia Vennerød-Disen presiserer at barn trenger søtt, men i moderate mengder.

– De som ikke får noe søtt i barndommen kan bli storforbrukere av søtt i ungdommen og voksen alder, sier hun.

Kilde: SMAKmagasinet.no