Mat og matglede

Mat og måltid er viktig for fysisk og psykisk helse og for det sosiale samværet. Kunnskap om mat og måltider som fremmer gode matvaner, kan gjøre sitt til å redusere helseskiller i befolkningen.

Slik innledes kapitelet om mat og helse i kunnskapsløftet. Mat er mer enn bare drivstoff. Vi må ikke bare ha mat som gir oss kraft, vi må også ha mat som gjør oss godt. Biler skal ha påfyll av det samme hele tiden, mens vi trenger variasjon. Som vitaminer fra grønnsaker, proteiner til å bygge muskler, langsomme karbohydrater og mykt fett. Det du spiser er helt avgjørende for hvordan du føler deg og hvordan du har det, hvor sterk du blir, hvor mye energi du får og hva slags motstand du har mot sykdommer. Lærer man litt om matlaging og hva maten inneholder er det lettere å ta gode matvalg senere i livet.

Det er viktig å skape gode holdninger rundt mat, og trigge nysgjerrighet og kreativitet. Mat skal være gøy! Involver barna i matlagningen; la de smake underveis og lær de om råvarene. La barna ta del i vask, rens og tilberedning. Da får barna kunnskap og følelsen av mestring. Kunnskapen og mestringsgleden ved matlaging i ung alder følger en livet ut, og bidrar til et bedre og sunnere kosthold.

Matgleden slutter ikke på kjøkkenet, den blir med til spisebordet. Det å spise et godt måltid sammen med andre, prate om maten og lære god bordskikk utvisker sosiale forskjeller. Dessuten smaker maten så mye bedre når man har vært med på å lage den selv!

Mat er glede, helse og mestring!

 

Litt om å lage eplekompott

Alle barn kjenner til epler! Derfor vil vi lære de hvordan de kan bruke epler til å lage sunne og gode retter. Epler kan brukes som pålegg, dessert med yoghurt, kesam eller cottage cheese eller i en skål sammen med müsli. Lær barna å lage sunn og god mat ved å la de delta i matlagingen. La de ta på, smake, lukte og kutte. Barna skal oppleve at de kan mestre skarpe kniver.

La barna få kjenne på gleden ved å lage sin egen Eplekompott, og kjenne hvor godt den smaker når man har laget den helt selv. De skal se hva som skjer med eplebitene når de kokes i vann og hvordan de smaksettes med vanilje, kanel og brunt sukker.

OPPSKRIFT
INGREDIENSER (rikelig til 12 barn)
12-15 syrlige epler
6 dl vann
6 ss brunt sukker
1 liten vaniljestang
3 cm kanelstang
FREMGANGSMÅTE:
Ha vann, krydder og sukker i en gryte og kok opp
Fjern kjernehusene og kutt eplene i biter.
Kok eplene til 2/3 av vasken er fordampet og eplene er blitt til en grov mos. Det tar ca. 20-30 min. Kjøl ned og fjern kanelstangen og vaniljestangen.
Få med barna
1FORTELL HVA DERE SKAL LAGE

Snakk om epler og hva krydder er. Spør barna hva de syns epler smaker.

2KRYDDER OG SUKKER

– La et av barna helle 6 dl vann i en gryte.

– Se på kanelstangen. La barna lukte. Snakk om at det er barken fra et tre som vokser i tropisk klima. Spør om noen har kjent lukten før. La et av barna legge kanelstangen i gryten.

– Se på vaniljestangen. Forklar at den kommer fra en blomst, en orkidé. Vis hvordan man åpner den og skrap ut frøene. Legg frøene i gryta og vis frem de små sorte prikkene på fingrene. La barna lukte på vaniljestangen.

– Se på det brune sukkeret. La barna smake og spør hva syns det smaker. Kanskje litt lakris? La seks barn legge hver sin spiseskje brunt sukker i gryten. Sett den på komfyren og forklar at varmen skrus opp for at vannet skal bli varmt. Snakk om tallene på komfyren og at de representerer styrken på varmen.

3EPLENE KUTTES OPP I BITER

For å gjøre det enklere kan kjernehusene fjernes og eplene deles i fire før de deles ut til barna. De største barna kan få utdelt hele epler, da trenger de hjelp med å fjerne kjerne- huset. La barna smake på en eplebit hver. Spør barna hva de syns eplebitene smaker, er de søte eller syrlige.

4HA EPLEBITER I GRYTA

Samle sammen alle eplebitene hell dem i gryta. Skru opp varmen og forklar at nå skal eplebitene kokes. løft gjerne opp barna så de får se hvordan det bobler når vannet koker.

5RYDDING

Nå er det på tide å rydde opp etter seg, som alle ekte kokker må. Barna hjelper til med å rydde sammen.

6LA EPLENE KOKE TIL 2/3 AV VÆSKEN ER FORDAMPET

Avhengig av hvor sterkt det koker vil det ta ca. 20-30 minutter. La det stå på komfyren og svalne litt, fjern vaniljestangen og kanelstangen. Se på eplemosen og snakk om hva som har skjedd med eplene. La barna smake og være med på å bestemme om er møre nok. Server sammen med yoghurt, kesam eller et annet melkeprodukt, eller smør det på brødskiven.