Forsker på hvordan vi skal få barn til å like sunn mat

Hvis barn får velge selv, spiser de det de liker. Samtidig vet vi at barn og unge spiser for lite fisk, frukt, grønnsaker og grove kornprodukter, mens de får i seg for mye salt, sukker og mettet fett. Vi har mye å tjene på å få barn til å like sunn mat.

Det tverrfaglige EU-prosjektet Edulia har som formål å forske frem kunnskap som vil gjøre det lettere for barn og deres foreldre å velge sunne alternativer. Prosjektet er internasjonalt, og fra Norge deltar forskningsinstituttet Nofima og matprodusenten Tine.

Dette kan vi lese i en kronikk i Aftenposten Viten 15. august, gjengitt på Nofima.no.

– Sansenes samspill er avgjørende

Forskerne skal se hvordan endringer i sammensetning, smak, konsistens, lukt og farge kan påvirke hvor godt barna liker maten, hvor mye de spiser og hvor mette de føler seg.

Det er tidligere forsket lite på multisensorisk oppfatning hos barn.

Vi spiser med alle sanser, så for å få barn til å like sunn mat, må flere av sansene være tilfredsstilt. Forskningen går ut på å se hvordan de forskjellige sanseinntrykkene samspiller og oppfattes i hjernen.

– Søtsmak kan manipuleres

For eksempel kan lukt og tekstur utnyttes for å få matvarer til å oppleves søtere. Ved å forsterke den naturlige aromaen av noe som hjernen oppfatter som søtt – jordbær er ett eksempel – kan sukkermengden reduseres. Teksturen er også noe som med fordel kan manipuleres, for eksempel er en kremet konsistens noe hjernen oppfatter som søtere.

– Forskjeller i smaksfølsomhet

Følsomheten for ulike smaker varierer mellom mennesker og utvikler seg gjennom livet. Forskerne skal blant annet forsøke å finne ut om det er slik at de som er mer følsomme for bitter smak, har andre smakspreferanser enn de som er mindre følsomme. En sammenheng her kan ha betydning for hvilke grønnsaker barn foretrekker.

Kilde: www.smakmagasinet.no