Ukens overraskelse

Med en abonnement med Mat for minsten får man alltid inkludert 5 dager med frukt og grønt, uavhengig om man har et abonnement med 3, 4 eller 5 lunsjretter i uken. Vi vil i tiden fremover komme med «ukens overraskelse» annen hver uke i våre fruktkasser,  hvor vi vil overraske med en ny frukt eller grønnsak til barnehagene. Dette for at barna kan lære om nye smaker og få ny kunnskap om maten de spiser.

I uke 48 er det pasjonsfrukt som er ukens overraskelse, og visste du dette om pasjonsfrukt?

Litt fakta om pasjonsfrukten: 

  • Pasjonsfrukt kommer opprinnelig fra Sør-Amerika der den fortsatt vokser vilt i enkelte områder.
  • Mest kjent hos oss er den lilla varianten, men det finnes også gule, rødgule og helt purpurrøde varianter.
  • Pasjonsfrukt har en svakt oval rund form og skallet er kraftig og læraktig. Umoden pasjons frukt har et glatt skall, mens en moden frukt har et skrukket og bulkete skall.
  • Fruktkjøttet er i konsistens geleaktig og inneholder en masse spiselige kjerner med en gulgrønn farge. Smaken kan beskrives som eksotisk, frisk og syrlig.

Hvordan spise og tilberede den?

  • Pasjonsfrukt spises som den er, og det er det geleaktige fruktkjøttet i midten som spises.
  • Del frukten i to og spis fruktkjøttet med skje direkte fra skallet eller bruk den i syltetøy, fruktsalater, smoothies eller iskrem.
  • Fruktkjøttet kan også siles fri for stener og brukes til juice.

Den er rik på: 

  • Pasjonsfrukt er en kilde til vitamin E og C. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress og vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Hvordan oppbevares den: 

  • Bør oppbevares ved 8 – 12°C. Pasjonsfrukt er svært kuldeømfintlig og det anbefales ikke å ha dem i kjøleskapet, men i romtemperatur.

Ønsker du å kunne vise frem denne informasjonen til barna? Da kan du laste ned produktarket for pasjonsfrukt her:

Produktark Pasjonsfrukt